Ciasto Włoskie – Znajomi i rodzina zachwycą się smakiem.

Aby poczuć na własnej skórze, czym jest dolce vita, nie trzeba lecieć do słonecznych Włoch. To pyszne, kruche ciasto, to prawdziwa słodka uczta i prawdziwa przyjemność płynąca z jedzenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • Szczypta soli
SKŁADNIKI KREMOWE
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 130 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Najwygodniej jest przygotować ciasto przy pomocy robota kuchennego. Do miski wsyp mąkę, dodaj schłodzone masło, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli i cukru pudru. Wymieszaj dobrze składniki.

2. Następnie na blacie i szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulkę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.

3. Wyjmij z lodówki ciasto i podziel na trzy części. 2/3 ciasta rozwałkuj w kształt okręgu tak, aby po umieszczeniu go w formie można było zrobić brzegi (idealny jest kształt o średnicy 24 cm). Nasmaruj formę masłem i posyp i posyp mąką. Przekłuj widelcem ciasto na blaszce na całej powierzchni, pozostałe zawiń w folię i schowaj w lodówce.

4. Na wierzchu ciasta rozłóż arkusz papieru do pieczenia i umieść na nim suchą fasolę (lub specjalne obciążniki). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, usuń papier z fasolą i poczekaj aż ostygnie.

5. Teraz czas na krem. Do garnka wlej mleko i dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Zagotuj. W ubij żółtka z cukrem, dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

6. Usuń skórkę z mleka i dodaj 1 łyżkę gorącego mleka do mieszanki jajecznej, delikatnie mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Wlej całość do garnka z mlekiem i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje ciągle mieszając. Umieść gotowy krem ​​(bez grudek!) w misce, przykryj folią i ostudź.

7. Do ostudzonego kremu dodaj orzeszki piniowe (1 łyżkę pozostaw do dekoracji), wymieszaj i rozprowadź krem ​​na upieczonym i ostudzonym cieście. Rozwałkuj resztę ciasta na cienką warstwę, pokrój w paski i ułóż na kremie tworząc kratkę. Posyp na wierzchu pozostałymi orzechami.

8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Poczekaj aż całkowicie wystygnie, a dopiero potem wyjmij go z formy. Nawiasem mówiąc, aby usunięcie ciasta z formy nie przerodziło się w koszmar, możesz przykryć formę papierem przed pieczeniem ciasta, a następnie wyciągnąć ciasto wraz z papierem, pociągając za krawędzie.

9. Gotowe ciasto umieść na 1-2 godzin w lodówce. Podawaj schłodzone, posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!