Ciasto z Galaretką Kawową – Smakuje obłędnie i znika szybko.

Często nie chce nam się stać przy nagrzanym piekarniku. Ale jeśli dusza prosi o słodkości, trudno jej odmówić…! Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. O wiele trudniej jest się powstrzymać i nie zacząć jeść, zanim ostygnie!

 

 

SKŁADNIKI
  • 500 ml wody
  • 7 łyżek żelatyny-fix
  • 200 g cukru
  • 50 g kawy rozpuszczalnej
  • 500 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 200 g twarogu
  • 250 g skondensowanego mleka
  • 1,5 łyżki stołowej mleka

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do przegotowanej gorącej wody wsyp 3 łyżki żelatyny. Dobrze wymieszaj.

 

2. Następnie zalej 40 g kawy rozpuszczalnej wrzącą wodą i dokładnie wymieszaj.

 

3. Do gorącej kawy dodaj cukier do smaku i żelatynę. Wymieszaj kawę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

 

4. Poczekaj, aż mieszanka ostygnie i stężeje przez ok. 40 minut.
5. Czas na bazę mleczną. Wsyp pozostałą żelatynę do przegotowanego mleka. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

 

6. W międzyczasie pokrój stężałą już galaretkę z kawy w nie wielkie kostki.

7. Zagotuj mleko i dodaj do niego resztę kawy. Wymieszaj je z wodą z żelatyną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Teraz, do śmietany (lub jogurtu) dodaj skondensowane mleko i twaróg. Ubij mikserem lub trzepaczką.
9. Wymieszaj ubitą śmietanę z mieszanką mleka, wody i kawy z żelatyną. Baza mleczna gotowa.
10. Pokrojone kostki galaretki kawowej rozłóż w formie na całej powierzchni i zalej bazą mleczną. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 3 godziny, do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!