Proste, szybkie ciasto, które rozniesie aromat mandarynek po całym mieszkaniu.

Prezentujemy przepis na niezwykle proste, ale smaczne i pachnące ciasto z mandarynkami. Można się w nim wręcz zakochać, życzymy więc wszystkim smacznego. Zachwyci swoim smakiem również gości.

 

Kolorowe i pyszne ciasto mandarynkowe – składniki

Do przygotowania ciasta potrzebne nam będą:

  • 2 lub 3 żółtka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 mandarynki średniej wielkości,
  • połowa saszetki cukru waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 125 ml świeżego mleka,
  • 25 g roztopionego masła do ciasta,
  • 25 g masła do polewy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta,
  • 2-3 łyżki cukru pudru (również do posypania ciasta).

 

Przygotowanie

Żółtka należy ubić z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem, solą oraz cukrem waniliowym. Do tak powstałej masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać.

Na wierzch ułożyć plastry mandarynek, wszystko polać roztopionym ,masłem, dodając jednocześnie 2 łyżki cukru.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.

Po tym czasie robimy próbę, używając szpikulca – jeżeli uznamy, że ciasto jest gotowe, wyjmujemy je i posypujemy cukrem pudrem.

 

Po pierwszym upieczeniu tej pyszności nie będziesz w stanie się powstrzymać – możesz pożegnać się ze wszystkimi dietami: uznasz je za niewarte stosowania!

error: Content is protected !!