Ciasto z pieczarkami na kefirze. Idealny wypiek na każdą okazję.

Pieczarki to najczęściej spotykane grzyby na świecie. Nic dziwnego, że potrawy z pieczarek pobijają rekordy popularności. Nasz dzisiejszy przepis z pewnością zagości na stale w Twojej kolekcji najlepszych receptur!

Ciasto z grzybami na kefirze to idealny wypiek na każdą okazję. Puszysty, aromatyczny, idealny na sycącą kolację,ale również na świąteczny stół!

Jeśli w lodówce nie ma kefiru, do przygotowania ciasta nadaje się też np. jogurt. Zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów, ale w tym przypadku należy je najpierw dokładnie oczyścić i ugotować.

Składniki

  • Pieczarki 500 g
  • Cebula  2-3 sztuki
  • Marchewka 1 sztuka
  • Papryka 1 sztuka
  • Pęczek pietruszki 0,5
  • Twardy ser 50 g
  • Masło 50 g
  • Jajko 3 sztuki
  • Kefir 100 ml
  • Mąka pszenna 300 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej słonecznikowy 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj marchewką. Usmaż warzywa do miękkości na oleju roślinnym. Oddzielnie usmaż grzyby.

Paprykę pokrój w cienkie krótkie paski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj ser. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki.

Dodaj miękkie masło, kefir, jajka, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj zawartość miski.

Nasmaruj blachę masłem i posyp mąką. Rozłóż równomiernie masę i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Przed podaniem pokrój na porcje. Smacznego!

Trudno opisać smak tego wypieku: aby poczuć ten obłędnie pyszny smak, trzeba  samemu przygotować ciasto !

Pamiętaj, aby je upiec i podzielić się wrażeniami w komentarzach oraz przepisem z przyjaciółmi!

error: Content is protected !!