Korzystaj z dóbr natury. Sezonowe warzywa i owoce nie tylko cechują wysokie wartości odżywcze, dorodność, ale też niższa cena. Do tych zaskakujących bomb cukiniowych potrzebujesz królowej cukinii, ziemniaków i sera.
1. Najpierw ugotuj w posolonej wodzie ziemniaki w mundurkach, zostaw do ostygnięcia.
2. Następnie umyj cukinie. Jeżeli korzystasz z młodej, nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, nie jest ona twarda.
3. Obierz ziemniaki i przeciśnij je przez prasę, tak aby uzyskać masę.
4. Potrzyj cukinię i dodaj do przeciśniętych ziemniaków. Dodawaj do masy kolejne składki, czyli: posiekaną pietruszkę, mąkę, proszek do pieczenia, ser oraz przyprawy.
5. Wyrabiaj ciasto to momentu uzyskania jednolitej masy. Wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i je rozwałkuj.
6. Za pomocą szklanki o wybranej wielkości wycinać z ciasta okrągłe placuszki, na których układaj plasterek sera i szynki.
7. Nie zginaj kółek, jak w przypadku lepienia pierogów, tylko po nałożeniu nadzienia przykrywaj drugim kawałeczkiem wyciętego ciasta.
8. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju i gotowe! Smacznego!