Cukiniowe bomby – Genialny sposób na zaskakującą przystawkę z cukinii

Nie wiesz co podać gościom? Jak zaskoczyć wybredną teściową, aby choć raz odkryła doceniła Twój oryginalny pomysł?

 

Korzystaj z dóbr natury. Sezonowe warzywa i owoce nie tylko cechują wysokie wartości odżywcze, dorodność, ale też niższa cena. Do tych zaskakujących bomb cukiniowych potrzebujesz królowej cukinii, ziemniaków i sera.

Potrzebne składniki: 
  • 1 mała cukinia
  • 300 g ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g startego na jarzynowym oczku żółtego sera
  • gałązka pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • inne wybrane przyprawy

 

Nadzienie:
  • mozzarella lub inny wybrany rodzaj sera
  • szynka

 

Sposób przygotowania:

1. Najpierw ugotuj w posolonej wodzie ziemniaki w mundurkach, zostaw do ostygnięcia.

2. Następnie umyj cukinie. Jeżeli korzystasz z młodej, nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, nie jest ona twarda.

 

3. Obierz ziemniaki i przeciśnij je przez prasę, tak aby uzyskać masę.

4. Potrzyj cukinię i dodaj do przeciśniętych ziemniaków. Dodawaj do masy kolejne składki, czyli: posiekaną pietruszkę, mąkę, proszek do pieczenia, ser oraz przyprawy.

 

5. Wyrabiaj ciasto to momentu uzyskania jednolitej masy. Wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i je rozwałkuj.

6. Za pomocą szklanki o wybranej wielkości wycinać z ciasta okrągłe placuszki, na których układaj plasterek sera i szynki.

7. Nie zginaj kółek, jak w przypadku lepienia pierogów, tylko po nałożeniu nadzienia przykrywaj drugim kawałeczkiem wyciętego ciasta.

8. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju i gotowe! Smacznego! 

error: Content is protected !!