„Czeburek” z serem – Spróbujesz, nie przestaniesz ich jeść.

Klasyczny „Czeburek” wykonany jest z jagnięciny z cebulą i przaśnym ciastem. Ale okazuje się, że te chrupiące pierożki można smacznie przygotować również z innym nadzieniem.
Ja natychmiast zabrałam się do przyrządzenia serowego „Czebereka” z pikantnym sosem pomidorowym. Do dzieła!

SKŁADNIKI
  • 250 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wódki
  • 700 g mąki
  • 450 g twarogu
  • 1 jajko
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj sodę i jajko, a następnie dodaj wódkę, mąkę, olej roślinny i sól. Dobrze wymieszaj składniki.

2. Zagnieć elastyczne ciasto. Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do rąk, należy posmarować je olejem. Pozostaw ciasto na pół godziny w lodówce, żeby odpoczęło.

3. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Możesz mieszać kilka odmian sera i dodać ulubione zioła.

4. Wyjmij ciasto z lodówki, zroluj i uformuj małe kulki. Ciasto powinno być cienkie, o grubości ok pół centymetra.

5. Nałóż farsz na ciasto.

6. Sklejaj ze sobą brzegi ciasta i upewnij się, że farsz nie wycieknie (tak jak duże klasyczne pierogi).

7. Smaż czeburek na patelni w gorącym oleju. Uważaj, aby się nie poparzyć. Podawaj z pikantnym sosem pomidorowym.

Gotowe!

error: Content is protected !!