Czekolada na gorąco – Delikatna i aromatyczna, smakuje jak z najlepszej kawiarni.

Kiedyś jak robiłam czekoladę to po prostu roztapiałam tabliczkę czekolady w mleku. Według przepisu mojego znajomego , aby przygotować ten napój potrzebne będą ziarenka pieprzu. Jakiś czas temu podarował mnie prawdziwą czekoladą gorącą , już teraz wiem która jest lepsza. Na szczęście podarował mi także ten cudowny przepis.

 

Pikantna prawdziwa gorąca czekolada podawana jest obok biura w kawiarni. Jej smak jest prawdziwy i do tego przepyszny. Sekretem są przyprawy oraz naturalny o wysokiej jakości kakaowy proszek. Poniżej znajdziesz cały przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 600 ml mleka
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki w proszku kakao
  • 2 sztuki cynamonu
  • Pół wanilii
  • 7 goździków
  • Gwiazdkowy anyż
  • Kolendra

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do rondla wlej mleko. Aby się mleko nie przepalano zwilż garnek wodą. Dodaj laski wanilii, cynamonu, gwiazdki anyżu , kolendrę oraz goździki.

2.Dodaj również paprykę czerwoną oraz ćwierć łyżeczki muszkatołowej gałki. Cukier także dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj , aż zagotuje się przygotowany napój. Dodaj kakao w proszku dobrej jakości. Ponownie wymieszaj. Przygotowaną czekoladę gotuj 1-2minuty, następnie wyłącz ogień. Wszystkie pływające przyprawy wyjmij z garnka.

3.Otzrymasz cztery porcje napoju z tych wszystkich składników. Do czekolady jako dodatek dodaj małe pianki. Ten przepis daje pięknie pachnącą oraz bardzo delikatną czekoladę. Świetnie pasuje na zimowe wieczory. Szczególnie jak owiniesz się w koc oraz włączysz ulubiony film. Życzę miłego spędzenia czasu!

error: Content is protected !!