Czekoladowa rolada- szybki i prosty przepis na deser bez piecznie, który zachwyci wszystkich swoim smakiem.

Każdy lubi jeść deser, który przygotuje się samodzielnie w domu i z dobrej jakości składników. Pięknie wyglądająca rolada kusi do skosztowania choćby kawałka. Zapraszam na przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:

 

  • 160 gram ciepłego mleka
  • 310 gram ciasteczek czekoladowych
  • 20-30 gram cukru
  • 30 gram kakao

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA NADZIENIE:

 

  • 60 gram cukru pudru
  • 300 gram serka mascarpone
  • 5-7 kropelek esencji waniliowej (bądź opakowanie cukru waniliowego)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Za pomocą blendera zmiel czekoladowe ciasteczka i dodaj do nich mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.

2. Gotowe ciasto uformuj w kształt kuli, następnie owiń go folią i przełóż do lodówki na 10-15 minut.

3. Teraz możesz przygotować nadzienie : do miski włóż serek mascarpone dodaj cukier oraz krople wanilii wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Na foli rozwałkuj czekoladowe ciasto.

5. Połóż na nie druga warstwę foli i zacznij formować ciasto w prostokąt. Powoli zdejmuj folię, na cieście rozkładaj równomiernie krem , ale pozostaw 1,5 cm wolnego miejsca od krawędzi.

6. Za pomocą foli pod ciastem , zacznij formować rulon z całego ciasta.

 

7. Włóż do lodówki na kilka godzin gotową roladę. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!