Jak w 20 minut przygotować idealne czosnkowe bułeczki. Delikatne, pyszne i idealne do barszczu.

Mówi się, że nie jesteśmy zupą pomidorową aby każdy musiał nas lubić, jednak… znajdą się tacy, którzy obok pomidorówki przejdą obojętnie. Jednak obok barszczu nikt nie przejdzie obojętnie. Tym bardziej, jeśli będzie podany z pysznymi czosnkowymi bułeczkami. Stanowią one idealną alternatywę dla zwykłego pieczywa, a ich przygotowanie jest bardzo proste i co najważniejsze – nie wymaga ani czasu ani dużych umiejętności kulinarnych. Czosnkowe bułeczki są doskonałym dodatkiem, które wzbogacają smak barszczu i tak naprawdę… jeśli spróbuje się je raz – już żaden barszcz bez nich nie będzie smakował tak samo!

 

Składniki Ciasta:
  •  1 szklanka wody o temperaturze 50-60 stopni
  •  3 szklanki mąki
  •  1 opakowanie droższy w proszku
  •  cukier (łyżka)
  •  olej słonecznikowy (3 łyżki)
  •  sól (szczypta)

 

Składniki do nadzienia:
  •  olej słonecznikowy (2 łyżki)
  •  czosnek (3 ząbki)
  •  50 ml wody (zimna)
  •  pół pęczka koperku
  •  sól (łyżeczka)

 

Sposób przygotowania:
Aby ciasto nie było twarde na początku należy przesiać mąkę. Następnie w miejsce należy wymieszać ją z pozostałymi składnikami na ciasto. Ostateczna konsystencja przygotowanego ciasta powinna być elastyczna i zarazem gęsta. W przypadku uzyskania zbyt rzadkiego ciasta – dodajemy mąki. W przeciwnym razie – wody.

 

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki małych rozmiarów (ciasto będzie rosło). Tak przygotowane kulki należy umieścić na blaszce w około centymetrowych odstępach i pozostawić w ciepłym miejscu na czas około 5 minut. Po wstępnym podrośnięciu ciasta blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 15 minut.

 

 

W czasie, gdy ciasto piecze się w piekarniku ze składników do nadzienia przygotowujemy sos. W blenderze mieszamy czosnek, sól, wodę i olej oraz koperek.

 

 

Po upływie 15 minut wyjmij bułeczki i od razu polej je przygotowanym sosem z czosnku, koperku (lub dodatkiem innych ziół – według uznania).
Zajadaj z barszczem lub… same. Tylko pamiętaj o jednym – tym bułeczkom naprawdę ciężko jest się oprzeć. Miej zatem składniki na nie zawsze w swoim domu.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!