Czosnkowe paluszki- szybko znikają z talerzy , gdyż ich smak jest niesamowity

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na czosnkowe paluszki, które rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się na każdą okazję. Koniecznie musisz je przygotować, a zobaczysz że Twoja rodzina oraz zaproszeni goście będą zachwyceni tym wspaniałym smakiem oraz ciągnącym się serem .

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 blachy o wymiarach 22 x 17 cm

 

Na ciasto potrzebujesz:

  • 5 g drożdży instant
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 g soli
  • 120 ml letniej wody
  • 8 g cukru

 

Czosnkowa mieszanka:

  • 30 g setka śmietankowego
  • 20 g roztopionego masła
  • 10 g drobno posiekanego czosnku

 

Na wierch:

  • Oregano lub pietruszkę
  • 280 g sera mozzarella

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W szklance połącz ze sobą letnią wodę, drożdże oraz cukier. Do dużej miski wsyp mąkę oraz sól , po czym dodaj przygotowaną mieszankę z drożdży. Całość mieszaj rękoma , powoli wlewaj olej. Starannie wyrabiaj ciasto , po czym włóż je do miski i przykryj folią spożywczą , następnie połóż miskę w ciepłe miejsce.

2.Gdy ciasto rośnie, możesz przygotować czosnkową mieszankę, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

3.Wyrośniete ciasto podziel na dwa kawałki , które rozwałkuj na desce. Tak przygotowane ciasta przełóż na blachy, następnie ponacinaj je wzdłuż oraz w poprzek , aby powstało 6 kawałków. Tak przygotowane posmaruj masą czosnkową . Następnie posyp serem oraz oregano. Piecz rozgrzanym piekarniku.

Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni , a czas to 8-10 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!