Delikatne kotleciki ziemniaczane – Z takim nadzieniem nie mają sobie równych. Koniecznie musisz spróbować

A co powiecie na pyszne i sycące kotleciki ziemniaczane z dodatkiem sera i szynki? Nie ma z nimi dużo do zrobienia, a smakiem naprawdę potrafią zaskoczyć. Takie danie idealnie pasuje zarówno na obiad rodzinny, jak i na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Sprawdźmy zatem, jak je przygotować.
Potrzebujesz:
  • 700 g ziemniaków
  • 100g sera żółtego
  • Natka pietruszki lub marchewki

 

Do nadzienia
  • 100 g sera (plastry)
  • 100 g szynki (plastry)

 

Do obtoczenia
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Opcjonalnie: ulubione przyprawy
Do smażenia
  • Olej
Przygotowanie:

1. Na początek obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

 

2. Miękkie ziemniaki odstaw z palnika. Odlej wodę i z pomocą tłuczka zrób puree.

3. Posiekaj natkę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj.

 

4. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do ziemniaków, dopraw i wymieszaj.

 

5. Ser i szynkę pokrój na ćwiartki.

6. W misce roztrzep jajka. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Do jajek możesz dodać ulubione przyprawy.

7. Z masy ziemniaczanej formuj placki. Na jeden kładziesz dwa kawałki sera i dwa szynki. Przykrywasz drugim plackiem i zamykasz szczelnie. Taki kotlecik zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Jeśli masz ochotę na grubszą panierkę, powtórzy czynność jeszcze 1-2 razy. Może być jednak konieczność dodania jajka.

8. Na patelni rozgrzej olej. Kotleciki smaż na złoty kolor z obu stron. Potem odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

error: Content is protected !!