1. Na początek obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Miękkie ziemniaki odstaw z palnika. Odlej wodę i z pomocą tłuczka zrób puree.
3. Posiekaj natkę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
4. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do ziemniaków, dopraw i wymieszaj.
5. Ser i szynkę pokrój na ćwiartki.
6. W misce roztrzep jajka. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Do jajek możesz dodać ulubione przyprawy.
7. Z masy ziemniaczanej formuj placki. Na jeden kładziesz dwa kawałki sera i dwa szynki. Przykrywasz drugim plackiem i zamykasz szczelnie. Taki kotlecik zamocz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Jeśli masz ochotę na grubszą panierkę, powtórzy czynność jeszcze 1-2 razy. Może być jednak konieczność dodania jajka.
8. Na patelni rozgrzej olej. Kotleciki smaż na złoty kolor z obu stron. Potem odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!