Deser czekoladowo-wiśniowy – Nie ma nic lepszego do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy

Nie wyobrażamy sobie raczej picia kawy bez słodkiego dodatku. Nie zawsze mamy jednak pomysł na to, co ciekawego można przygotować. Dzisiaj jednak przedstawiamy ciekawy sposób na przygotowanie orzeźwiającego deseru z dodatkiem owoców i białej czekolady. Czy może być coś lepszego?

 

Potrzebujesz:
  • 250 g wiśni
  • 250 ml soku wiśniowego
  • 1 l mleka
  • 500 ml wody
  • 100g biszkoptów długich
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 100 g czekolady białej
  • 5 + 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • Opcjonalnie: świeże owoce

 

Przygotowanie:

1. Na początek przygotuj sobie duże, szklane naczynie (najlepiej prostokątne).

2. W miseczce umieść sok wiśniowy i maczaj w nim biszkopty, które następnie umieszczaj w wybranym wcześniej naczyniu. Tak wyłóż całe dno.

3. Pora na przygotowania kremu. W większym garnku umieść mleko, cukier i budyń. Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania gęstej masy.

4. Zdejmij z ognia i dorzuć połamaną białą czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady.

5. Gotowy krem możesz wylać na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów.

 

6. W innym garnku umieść skrobia, cukier oraz wiśnie. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Wyłóż ją z pomocą łyżki na krem czekoladowo-budyniowy. Gotowe!

Deser po ostudzeniu włóż do lodówki. Podaj schłodzony. Najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy. Smacznego!

error: Content is protected !!