Deser kawowy – Kawowa uczta dla podniebienia na upalne letnie dni

Lubisz kawę? Masz ochotę na chłodny, kremowy i niezwykle delikatny deser? Ten wyśmienity letni krem kawowy to coś właśnie dla Ciebie! Rozpływa się w ustach, jest prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny. To co, zabieramy się do pracy?

 

Składniki potrzebne do przygotowania deseru to:
  • roztopione masło
  • 200g ulubionych herbatników
  • 250g bitej śmietany
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 10g kawy mielonej
  • 300ml mleka
  • 1 kawałek budyniu o smaku waniliowym bez gotowania

 

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przyrządzenia spodu. Herbatniki blendujemy do uzyskania proszku (opcjonalnie można zmiażdżyć je po włożeniu do folii spożywczej). Następnie umieszczamy je w misce,

2. zalewamy roztopionym masłem i dobrze mieszamy.

3. Kolejny krok to przygotowanie bitej śmietany. Bitą śmietanę łączymy z czekoladą i stawiamy na małym ogniu. Gdy mikstura zacznie się gotować, dodajemy mieloną kawę i pozwalamy mieszance dojść do wrzenia. Tak przygotowaną śmietankę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

4. Przedostatni etap to przygotowanie budyniu. Budyń wlewamy do zimnego mleka, nie gotujemy. Zamiast tego mieszankę ubijamy do sztywności.

5. Na koniec należy odpowiednio ułożyć warstwy deseru. Na dnie szklanek lub pucharków powinien znaleźć się budyń, na nim warstwa biszkoptowa – kawa połączona z bitą śmietaną na sam wierzch. Tak przygotowany deser można udekorować z wykorzystaniem ulubionych dodatków, na przykład kakao lub wiórków kokosowych. Smacznego!

error: Content is protected !!