Oszałamiający deser czekoladowy w słoiczkach, wygląda i smakuje obłędnie – proste w wykonaniu.

Ten kremowy deser jest niesamowicie lekki i pyszny! Jego smak i sposób podania zachwyci Twoich gości! Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo proste.

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g herbatników
  • 100 ml mleka
  • 1 mała Nutella
KREM:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (może być bez gotowania)
  • 5 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g czekolady

 

DODATKOWO:

  • 200 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g cukru
  • Czekolada
  • Mielone orzechy laskowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszaj mleko, żółtka i budyń na gładką masę aż zgęstnieje, odstaw do schłodzenia. Następnie dodaj miękkie masło i cukier i dokładnie wymieszaj.
Pokrusz na większe kawałki herbatniki i ułóż je w słoiczkach ,to będzie pierwsza warstwa naszego deseru.

 

Podgrzej nutellę w kąpieli wodnej i wylej ją równomiernie na ciastka.
Następnie dodajemy do deseru połowę przygotowanego wcześniej kremu waniliowego, potem układamy kolejna warstwę herbatników.

 

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałą częścią kremu waniliowego i wyłóż go do deserków.
Ze śmietanki i cukru ubij bitą śmietanę. To jest ostatnia warstwa naszego deseru.

 

Na koniec możemy posypać nasz deser startą czekoladą i orzechami. Chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!