Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto zawsze kusi. Piękny unoszący się aromat i delikatny miodowo-orzechowy smak baclavy z pewnością oczaruje wszystkich domowników. Do dzieła!

SKŁADNIKI
-
4 łyżki mąki
-
300 g masła
-
4 jajka
-
300 g kwaśnej śmietany
-
2 łyżki cukru
-
300 g orzechów
-
1 łyżeczka sody
-
4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę do miski, zrób w niej małe wgłębienie i wrzuć do niej rozdrobnione miękkie masło. Utrzyj mąkę z masłem z pomocą noża.

2. Do śmietany wsyp sodę i wymieszaj. W utartej mące z masłem zrób małe wgłębienie i wbij w nie 3 żółtka. Dodaj śmietanę z sodą, wymieszaj i ugnieć ciasto.

3. Ciasto powinno być miękkie. Podziel je na trzy części (jedną większą niż dwie pozostałe) i włóż do lodówki na około godzinę.

4. Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Z orzechów, jeśli to możliwe odłóż 40 całych połówek lub ćwiartek. Pozostałe orzechy rozdrobnij blenderem i wymieszaj je z cukrem.

5. Ubij cztery białka (zostaw jedno żółtko do smarowania) z cukrem. Jedną część ciasta rozwałkuj na grubość 0,5 cm (na rozmiar blaszki do pieczenia). Ułóż na blaszce, tworząc mały brzeg. Posmaruj białkiem i równomiernie rozprowadź połowę nadzienia.

6. Przykryj drugą warstwą ciasta i powtórz czynność. Teraz rozwałkuj największy kawałek i przykryj nim wszystkie warstw. Zaciśnij ze sobą krawędzie. Posmaruj całość żółtkiem.

7. Pokrój baklawę na kawałki lub po prostu zaznacz miejsce cięcia. Na każdym kawałku połóż pół orzecha i włóż blaszkę do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni aż uzyska złoty kolor.

Wyjmij ciasto i obficie posmaruj je miodem, zwłaszcza miejsca cięć i orzechy. Włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Następnie ostudź i delektuj się domową baklavą.
