Chałwa – Wykonana według tego sprawdzonego przepisu, to prawdziwe „niebo w gębie”

Taki przysmak jak chałwa jest znany wszystkim od dzieciństwa. Jest uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Pamiętam, jaka byłam szczęśliwa, kiedy od czasu do czasu, mama przyniosła mi ją ze sklepu. Delektowałam się pyszną, delikatną chałwą, popijając aromatyczną herbatą.

 

 

Czas mijał, a dostępna teraz wersja sklepowa, pozostawia wiele do życzenia. Dlatego bardzo się ucieszyłem, gdy dostałam przepis na prawdziwą chałwę od mojej przyjaciółki. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, ponieważ zawiera tylko naturalne składniki i nie ma w niej ani cukru ani mąki.

 

 

Oto jak łatwo i szybko przygotować chałwę w domu w zaledwie 10 minut!

 

 

SKŁADNIKI
  • 200 g prażonych nasion słonecznika
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki miodu

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Z pomocą blendera, zmiel pestki słonecznika, a następnie przełóż je do miski.

 

2. Zblenduj również orzeszki ziemne. Zmielone orzeszki wymieszaj ze zmielonym słonecznikiem.

 

3. Następnie dodaj miód i dobrze wymieszaj.

 

4. Aby uformować samą chałwę, przełóż ją na folię spożywczą i ciasno zawiń.

 

5. Włóż chałwę na 1 godzinę do lodówki, aby miód stężał i składniki przeszły smakiem.

 

6. Gotową chałwę pokrój na porcje i delektuj się jej delikatnym smakiem. Smacznego!

 

 

Oczywiście chałwę należy jeść z umiarem. 30 gramów dziennie wystarczy, aby odżywić ciało i zaspokoić się jej smakiem.
Chałwa może być spożywana jako niezależny przysmak oraz jako jeden ze składników do pieczenia ciast.

 

Korzyści jakie daje nam jedzenie chałwy są naprawdę imponujące. Zawiera witaminy, minerały i przydatne kwasy tłuszczowe, które pomagają zwalczyć wiele niebezpiecznych chorób. Chronią również ciało przed przedwczesnym starzeniem się.
Chałwa z nasion słonecznika jest silnym środkiem profilaktycznym przeciwko chorobom serca i naczyń krwionośnych, w tym zawałowi mięśnia sercowego. Potas, magnez, witaminy i korzystne kwasy tłuszczowe, zawarte w chałwie wzmacniają mięsień sercowy i chronią przed zawałami serca. Ponadto normalizują pracę wątroby i dróg żółciowych.

 

 

Przygotowanie domowej chałwy nie jest ani trudne, ani pracochłonne. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki, pyszny deser. Mam nadzieję, że i Tobie się spodoba.

error: Content is protected !!