Domowa Nutella – Nie będziesz musiała zapraszać do stołu.

Nutella to znana na całym świecie marka, która od 50 lat produkuje krem czekoladowy w różnych krajach. Receptura Nutelli jest łatwa do odtworzenia w domu.

Okazuje się, że jest znacznie smaczniejsza niż ta ze sklepu, tańsza, zdrowsza i co najważniejsze nie zawiera rakotwórczego oleju palmowego, konserwantów ani barwników. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżki stołowej mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki orzechów włoskich lub orzechów laskowych

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj dokładnie cukier, kakao i mąkę w wygodnej misce.

2. Dodaj mleko i mieszaj, aż nie będzie grudek.

3. Doprowadź masę do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając.

4. Wyłuskaj ze skorupek i upraż orzechy. Do ich zmielenia możesz użyć młynka do kawy, blendera lub drobnej tarki.

5. Dodaj posiekane orzechy i masło do masy.

 

6. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany.

 

7. przelej gotową nutellę do słoiczka z pokrywką. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

error: Content is protected !!