Domowa Pieczona Szynka – W tej marynacie, rozpływa się w ustach.

Zazwyczaj przed upieczeniem, szynkę marynujemy i dopiero pieczemy na złoty kolor. Jednak nie według tego przepisu. Wprost przeciwnie – marynujemy dopiero po upieczeniu. Pyszna delikatna i soczysta domowa, pieczona szynka jest doskonała na każdą okazję. Przepis jest niezwykle prosty, a wykonanie szybkie. Efekt za to, powali cię na kolana!

 

 

SKŁADNIKI
  • 700 g mięsa od szynki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki soku z granatów
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. W ten sposób możesz upiec dowolne mięso, według własnego uznania. Najpierw podsmaż mięso na patelni z każdej strony, podlewając olejem. Jest to konieczne, aby sok nie wyciekał z mięsa podczas pieczenia.

2. Następnie przełóż szynkę do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180-200 stopni C, przez 25 minut.

3. Podczas pieczenia mięsa przygotuj marynatę. Wymieszaj sok z granatu z olejem i sosem sojowym, dodaj swoje ulubione przyprawy i sól do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso będzie aromatyczne.

4. Wyjmij mięso z piekarnika i natychmiast zalej przygotowaną marynatą. Pozostaw do marynowania na co najmniej całą noc ( możesz dłużej). Warto również odwracać mięso kilka razy co jakiś czas, aby równomiernie wchłaniało marynatę. Pyszna, soczysta pieczona szynka gotowa.

Smacznego!

error: Content is protected !!