Domowa, smaczna kiełbasa, której smaku nie da się porównać z żadną sklepową

Czy wiesz, że smaczną i prawdziwą domową kiełbasę możesz bez problemu zrobić sama w domowym zaciszu?

Przygotowując ją pierwszy raz, podeszłam do sprawy dość sceptycznie. Nie sądziłam, że może to być takie proste, a smak tak oryginalny. Jednak pikantny smak tej kiełbasy, przełamany jednym tajnym składnikiem-miodem sprawił, że od teraz nie kupuję kiełbasy w sklepie. Robię ją sama w domu…

 

SKŁADNIKI:

  • 2 kg udek z kurczaka
  • 1,5 kg wołowiny
  • 350 ml bulionu
  • 75 g soli
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego kopru
  • osłonki na kiełbasę

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddziel mięso kurczaka od kości. Na otrzymanych kościach ugotuj bulion, dodając sól i ziarenko pieprzu. Kiedy będzie gotowy wystudź go i włóż do lodówki.

2. Połowę bardziej tłustego mięsa drobiowego razem ze skórą i połowę mięsa wołowego, zmiel w maszynce do mięsa. Pozostałe mięso drobiowe i wołowe pokrój w zgrabną kostkę o wymiarach ok. 2 cm.

3. Mięso pokrojone w kostkę i zmielone wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj miód i wymieszane uprzednio ze sobą w osobnej miseczce przyprawy, oraz sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dodając małymi porcjami, schłodzony bulion.

 

4. Teraz napełnij osłonki przygotowaną masą mięsną. Pamiętaj, że do kiełbasy nie powinno dostać się powietrze. Jeśli tak się stało, przebij to miejsce igłą.
Na smak naszej kiełbasy, ma wpływ jakość zakupionych osłonek. Powinny więc być wysokiej jakości.

5. Powieś gotowe kiełbaski pionowo w pokojowej temperaturze na ok 1-2 godziny.

6. Po tym czasie gotuj kiełbasę przez 1,5-2 godzin w temperaturze 80-85 stopni C.

 

7. Po ugotowaniu, zawieś kiełbasę w chłodnym miejscu i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie zawiń ją w papier i przechowuj w lodówce. Smacznego!

 

Ta kiełbasa to prawdziwy hit na moim stole. Zarówno domownicy, jak i moi goście zawsze się nią zajadają.

 

Wygląda bardzo apetycznie, a smaku nie da się porównać z żadną inną sklepową kiełbasą. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!