Domowe bułeczki – Nie będziesz musiała wołać domowników do stołu.

Zapach cynamonu, słodki aromat świeżego ciasta, który rozprzestrzenia się po całym domu. Co ci to przypomina? Oczywiście domowe bułeczki. Nie czekaj dłużej, zabierz się do ich przygotowania.

Oto kilka naszych propozycji:

 

Bułeczki jogurtowe

SKŁADNIKI
  • 350 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. W misce utrzyj jogurt z masło, aż powstanie gładka masa.
2. Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wsyp mieszankę do masy jogurtowej i dodaj trochę oleju. Zagnieść ciasto.
3. Posyp mąką stół i ułóż na nim dobrze zagniecione ciasto.
4. Podziel ciasto na 8-10 równych części, uformuj z niego małe bułeczki. Jeśli chcesz, aby bułeczki były słodkie, możesz dodać do ciasta cukier i suszone owoce lub wanilię. Jeśli planowane są niesłodzone bułki, możesz dodać dowolne nasiona lub zioła.
5. Ostatnim etapem jest pieczenie. Przełóż bułeczki na blaszkę do pieczenia pokrytej pergaminem i piecz je przez 20–25 minut w temperaturze 210–220 stopni.
6. Bułeczki powinny być rumiane i lekkie. Cała rodzina będzie szczęśliwa!

Bułeczki mleczne

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do słodkich bułeczek można dodać cukier, jeśli nie mają być słodkie – zioła i przyprawy.
2. Połącz tę mieszankę z mlekiem i olejem. Dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto.
3. Nadaj kształt ciasta o wysokości 3-4 cm. Za pomocą szklanki lub foremki odciśnij bułeczki.
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz bułeczki przez około 20 minut. Muszą się zarumienić.
5. Gotowe bułki można posypać cukrem, cynamonem, makiem lub sezamem według własnego uznania. Wszyscy będą zadowoleni z takich bułeczek!

 

Bułki kefirowo – maślane

 

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
1. W niewielkiej misce Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
2. Rozgnieć Widelcem masło z sypkimi produktami i dodaj kefir. Wygniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
3. Podziel ciasto na dwie mniejsze części. Z każdej uformuj małe bułeczki.
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz bułeczki przez około 20 minut, aż się zarumienią.
5. Gotowe bułeczki można jeść z kefirem lub posypać cukrem. Bułeczki są bardzo delikatne i lekkie.

 

Drożdżówki

SKŁADNIKI
  • 400 g przesianej mąki
  • 1 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • cukier, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj drożdże z wodą i dosyp 2 łyżki maki. Pozostaw w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło.
2. W misce wymieszaj mąkę, mleko i masło, dodaj zaczyn drożdżowy, a także cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
3. Z gotowego Ciasta uformuj małe bułeczki i poukładaj je na blaszkę do pieczenia. Pozostaw je tak jeszcze przez 5 minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 12-15 minut, aż drożdżówki się upieką i zarumienią.
5. Gotowe drożdżówki trzeba szybko zwilżyć zimną wodą i przykryć ściereczką. Możesz je posypać cynamonem lub cukrem. Jeśli nie chcesz, żeby były słodkie, posyp ulubionymi ziołami.

 

 

Słodkie bułeczki

 

SKŁADNIKI
  • 600 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. W środku mieszanki zrób dołek i wlej tam olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Ubij 3 jajka z mlekiem i dodaj do mieszanki z mąką. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
3. Posyp mąką blat, zroluj ciasto na grubość 2,5 cm, dociśnij szklanką lub foremką bułeczki.
4. Ubij ostatnie jajko i pędzelkiem posmaruj nim wszystkie bułeczki a następnie posyp cukrem.
5. W piekarniku rozgrzanym do 240 stopni piecz bułeczki przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
6. Zostaw bułeczki po upieczeniu w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Są piękne!

 

 

Dzięki tak szybkim i łatwym przepisom nawet najbardziej zapracowana gospodyni będzie mogła piec bułeczki i drożdżówki sama. Nie zajmie jej to wiele czasu a zachwyci smakiem wszystkich domowników.
Smacznego!
error: Content is protected !!