Domowe gofry z tego przepisu królują w moim domu od ponad 60 lat

Gofry są jednym z najlepszych deserów jakie wymyślił człowiek. Nie oprze im się żadne dziecko. Także wśród dorosłych, z całą pewnością, długo musiałbym szukać takiego, który nie ma swojego ulubionego sposobu na ich zjedzenie. Z owocami, bitą śmietaną, polewą toffi, czekoladową czy truskawkową, z dżemem, kremem czekoladowym, frużeliną wiśniową… Mnóstwo wariantów – zawsze ta sama radość po ich spożyciu!

 

Gofry znakomicie sprawdzą się podczas przyjęcia rodzinnego czy popołudnia spędzanego z przyjaciółmi. Doskonale spisują się także jako samodzielny deser, zarówno w upalne dni jak i podczas jesiennej słoty.

 

Do wykonania domowych gofrów potrzebujesz:

  • 250 g mąki,
  • 100 g stopionego masła,
  • 100 g cukru,
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób wykonania:

Jajka połącz z cukrem i ubij mikserem. Cały czas ubijając powoli dolewaj stopione masło oraz ciepłe mleko. Na końcu dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto piecz w gofrownicy. Jeżeli wolisz użyć piekarnika, pamiętaj o specjalnej silikonowej formie.

 

Jeśli chcesz, aby gofry były słodsze, dodaj do ciasta większą ilość cukru. Możesz także posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.
Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!