Genialny i najlepszy przepis na domowe gofry. Nie znajdziesz szybszego przepisu

Gofry są jednym z najlepszych deserów jakie wymyślił człowiek. Nie oprze im się żadne dziecko. Także wśród dorosłych, z całą pewnością, długo musiałbym szukać takiego, który nie ma swojego ulubionego sposobu na ich zjedzenie. Z owocami, bitą śmietaną, polewą toffi, czekoladową czy truskawkową, z dżemem, kremem czekoladowym, frużeliną wiśniową… Mnóstwo wariantów – zawsze ta sama radość po ich spożyciu!

 

Gofry znakomicie sprawdzą się podczas przyjęcia rodzinnego czy popołudnia spędzanego z przyjaciółmi. Doskonale spisują się także jako samodzielny deser, zarówno w upalne dni jak i podczas jesiennej słoty.

 

Do wykonania domowych gofrów potrzebujesz:

  • 250 g mąki,
  • 100 g stopionego masła,
  • 100 g cukru,
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

 

Sposób wykonania:

Jajka połącz z cukrem i ubij mikserem. Cały czas ubijając powoli dolewaj stopione masło oraz ciepłe mleko. Na końcu dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto piecz w gofrownicy. Jeżeli wolisz użyć piekarnika, pamiętaj o specjalnej silikonowej formie.

 

Jeśli chcesz, aby gofry były słodsze, dodaj do ciasta większą ilość cukru. Możesz także posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Content is protected !!