Wraz z moją rodziną, zawarliśmy taką umowę, że w tygodniu odżywiamy się zdrowo i ograniczamy słodycze. Jednak raz w tygodniu pozwalamy sobie na małe co nie co i delektujemy się wtedy pysznym słodkim deserem.
Jednym z ich ulubionych deserów są domowe lody z twarogu i skondensowanego mleka. Łatwo, szybko i z ogromną przyjemnością przygotowuję je dla moich pociech. A one nie mogą się ich doczekać…
SKŁADNIKI
200 g twarogu
0,5 puszki gotowanego skondensowanego mleka
50 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
1. Zanim zaczniemy warto wiedzieć, że do przygotowania naszych lodów najlepszy będzie twaróg o zawartości tłuszczu 5%.
Jeśli twaróg jest grubo ziarnisty, najlepiej jest go zmielić w maszynce lub zblendować.
2. Za pomocą miksera lub blendera wymieszaj twarożek i gotowane mleko skondensowane.
3. Dodaj zwykłe mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek.
4. Przelej masę do foremek (ja lubię foremki do babeczek, ale możesz użyć dowolnych pojemniczków). Włóż do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. Smacznego!
Ja trzymam lody w zamrażarce całą noc, więc zaraz po śniadaniu zajadamy lody, rozkoszując się ich smakiem.
Lody według tego przepisu przypominają w smaku prawdziwe lody sprzed lat. Są bardzo delikatne i smaczne. Możesz też ozdobić lody sosem czekoladowym, orzechami lub kakao.