Domowe Lody – Delikatne i puszyste jak chmurka.

Wraz z moją rodziną, zawarliśmy taką umowę, że w tygodniu odżywiamy się zdrowo i ograniczamy słodycze. Jednak raz w tygodniu pozwalamy sobie na małe co nie co i delektujemy się wtedy pysznym słodkim deserem.

 

 

Jednym z ich ulubionych deserów są domowe lody z twarogu i skondensowanego mleka. Łatwo, szybko i z ogromną przyjemnością przygotowuję je dla moich pociech. A one nie mogą się ich doczekać…

 

SKŁADNIKI
  • 200 g twarogu
  • 0,5 puszki gotowanego skondensowanego mleka
  • 50 ml mleka

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zanim zaczniemy warto wiedzieć, że do przygotowania naszych lodów najlepszy będzie twaróg o zawartości tłuszczu 5%.

Jeśli twaróg jest grubo ziarnisty, najlepiej jest go zmielić w maszynce lub zblendować.

2. Za pomocą miksera lub blendera wymieszaj twarożek i gotowane mleko skondensowane.

3. Dodaj zwykłe mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek.

4. Przelej masę do foremek (ja lubię foremki do babeczek, ale możesz użyć dowolnych pojemniczków). Włóż do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. Smacznego!

Ja trzymam lody w zamrażarce całą noc, więc zaraz po śniadaniu zajadamy lody, rozkoszując się ich smakiem.

Lody według tego przepisu przypominają w smaku prawdziwe lody sprzed lat. Są bardzo delikatne i smaczne. Możesz też ozdobić lody sosem czekoladowym, orzechami lub kakao.

error: Content is protected !!