Domowe masło – Mając ten przepis, już nigdy nie kupisz go w sklepie

Domowe masło, to nie tylko gwarancja dobrego i zdrowego produktu, ale również oszczędność naszych ciężko zarobionych pieniędzy.

 

Przygotowanie domowego masła, według tego, sprawdzonego przepisu jest bardzo proste, a każdy własnoręczny wyrób zawsze smakuje dwa razy bardziej.

 

 

Oczywiście, jeśli masz dostęp do prawdziwej, wiejskiej śmietanki, to i masło będzie o wiele lepsze. Jednak można bezpiecznie zastosować śmietankę zakupioną w sklepie, jednak nie może być chudsza niż 30 %. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 2 opakowania śmietanki 36% po 500 g
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli z pomocą elektrycznego miksera, na wysokich obrotach, przez co najmniej kilkanaście minut do czasu, aż uzyskasz żółtą, gęstą masę oddzieloną od maślanki.

2. Następnie przełóż masło do gazy, opłukaj pod zimną, bieżącą wodą.

3. Gotowe masło przełóż do wygodnego pojemniczka lub uformuj w dowolny kształt. Domowe masło jest gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!