Domowe Monte- tak pyszny deser zasmakuje nie tylko dzieciom.

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na monte, które przygotujesz w kubeczkach. Zarówno smak jak i wygląd zachęcają do szybkiego skosztowania.

LISTA SKŁADNIKÓW;

Krem ciemny:

  • Opakowanie czekoladowego budyniu
  • Pół litra mleka
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
  • Łyżka cukru pudru
  • 50 g orzechów laskowych

 

Krem jasny:

  • 3 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 ml śmietany 30%

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W misce połącz ze sobą 400 ml mleka z jedną łyżką cukru. Następnie do garnka połam kawałki czekolady, po czym wlej wcześniej przygotowane mleko z cukrem. Ze 100 ml mleka wymiesza opakowanie budyniu. W momencie, gdy czekolada w garnku się całkowicie rozpuści powoli wlewaj przygotowany budyń czekoladowy. Całość mieszaj dokładnie do momentu , aż zgęstnieje budyń. Pamiętaj, aby dodać zmielone orzechy, i tak przygotowany budyń gotuj jeszcze chwilkę.

 

2.Do schłodzonego kremu dodaj miękkie masło, po czym starannie całość wymieszaj. Aby przygotować drugi krem, wymieszaj w misce ubitą śmietanę z trzema opakowaniami cukru waniliowego. Przygotowana kremu umieszczaj w miseczkach warstwowo. Smacznego!

error: Content is protected !!