Domowe Pączusie – Rozpływają się w ustach.

Nie ma nic lepszego niż unoszący się w całym domu zapach aromatycznych, pysznych i świeżych pączków! Moje mają zawsze cały wachlarz smaków…
Jedyne „ale” jest takie, że musisz poczekać na nie do jutra. Musisz więc zaplanować je wcześniej…
SKŁADNIKI
  • 300 g mąki
  • 3 g suchych drożdży
  • 35 g cukru
  • 1 g soli
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju
  • 200 g nasion sezamu

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wsyp drożdże do 15 ml mleka i odstaw na 15 minut.

2. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj ją z drożdżami i mlekiem.

3. Dodaj cukier, sól, jajko i ugniataj ciasto.

4. Następnie dodaj olej i ugniataj ciasto.

5. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na noc.

6. Nadzienia przygotuj wcześniej. Wszystko może służyć jako nadzienie: dżem, czekolada, świeże owoce – absolutnie wszystko się nada.

7. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kulki.

8. Do każdej kulki włóż dowolne nadzienie.

9. Możesz też puste kulki delikatnie rozwałkować i posypać sezamem. Ułóż wszystkie na przygotowanej blaszce do pieczenia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw je tak na 40 minut.

10. Następnie rozgrzej piekarnik i piecz pączki przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.

Gotowe!

error: Content is protected !!