Nie ma nic lepszego niż unoszący się w całym domu zapach aromatycznych, pysznych i świeżych pączków! Moje mają zawsze cały wachlarz smaków…
Jedyne „ale” jest takie, że musisz poczekać na nie do jutra. Musisz więc zaplanować je wcześniej…
SKŁADNIKI
300 g mąki
3 g suchych drożdży
35 g cukru
1 g soli
160 ml mleka
1 jajko
20 ml oleju
200 g nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE
1. Wsyp drożdże do 15 ml mleka i odstaw na 15 minut.
2. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj ją z drożdżami i mlekiem.
3. Dodaj cukier, sól, jajko i ugniataj ciasto.
4. Następnie dodaj olej i ugniataj ciasto.
5. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na noc.
6. Nadzienia przygotuj wcześniej. Wszystko może służyć jako nadzienie: dżem, czekolada, świeże owoce – absolutnie wszystko się nada.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kulki.
8. Do każdej kulki włóż dowolne nadzienie.
9. Możesz też puste kulki delikatnie rozwałkować i posypać sezamem. Ułóż wszystkie na przygotowanej blaszce do pieczenia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw je tak na 40 minut.
10. Następnie rozgrzej piekarnik i piecz pączki przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.