Domowe Pianki Jabłkowe – Puszyste i lekkie. Prawdziwa słodycz w ustach.

Pianki są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Wiele osób uważa, że ​​pianki wcale nie są kaloryczne. To nie jest prawda. Zawartość kalorii w piankach jest znacznie niższa niż zawartość kalorii w czekoladzie, ale nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Dlaczego więc dietetycy zalecają aby je jeść? Faktem jest, że pianki są bardzo lekkie i niesamowicie słodkie. Po prostu nie dasz rady zjeść ich zbyt dużo, bo szybko się zasłodzisz.

Zdecydowanie zdrowsze pianki wykonasz samodzielnie w domu aby bezpiecznie podać je swoim pociechom. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 200 g musu jabłkowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny)
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw musisz przygotować mus jabłkowy: Kilka jabłek obierz ze skórki i usuń nasiona a następnie zblenduj.

2. Agar rozpuść w wodzie i gotuj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Możesz zastąpić agar żelatyną.

3. Następnie dodaj cukier dalej gotuj. Po kilku minutach dodaj mus jabłkowy, zagotuj a potem odstaw do całkowitego ostygnięcia.

4. Ubij białko i stopniowo dodawaj mus jabłkowy, kontynuując ubijanie. Na końcu dodaj sok z cytryny.

5. Napełnij strzykawkę cukierniczą z końcówką o żebrowanych krawędziach i delikatnie wyciskaj pianki na papier do pieczenia. Pozostaw je do stężenia na jeden dzień i na koniec posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Content is protected !!