„Ptasie mleczko” – delikatny i puszysty przysmak, który stał się klasykiem dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływająca się w ustach pianka w czekoladzie uwodzi smakiem każdego, bez względu na wiek. Ale gdybyś znała dokładny skład tego przysmaku, z pewnością nie spodobałby Ci się. Wszystkie słodycze i ciasta dostępne w sklepach, zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty i barwniki.
Konserwanty i olej palmowy w słodyczach mają zabójczy wpływ na naszą wątrobę i trzustkę. Ci, którzy dbają o swoje zdrowie i o zdrowie swoich pociech, częściej wybierają słodycze przygotowane w domu. Możesz z łatwością przygotować również ptasie mleczko z naturalnych produktów, które będzie równie pyszne. Spróbuj, spodoba Ci się!
SKŁADNIKI NA PTASIE MLECZKO
-
2 paczki żelatyny (8 g każda)
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka cukru
-
450 g kwaśnej śmietany
-
450 g schłodzonej śmietanki
-
olej do smażenia
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
-
5 łyżek kakao w proszku
-
5 łyżek cukru
-
1 opakowanie żelatyny (8 g)
-
5 łyżek mleka
-
1 łyżka zimnej wody
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj 2 torebki żelatyny ze szklanką mleka. Postaw na małym ogniu i intensywnie mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Uwaga! Nie możesz zagotować mleka – kiedy zobaczysz nad mieszanką parę, zdejmij z ognia, aby mleko z żelatyną ostygło.
2. Ubij mikserem 1 szklankę cukru, kwaśną śmietanę i śmietankę. Przygotuj formę do ciasta – wysmaruj ją olejem.
3. Stopniowo dodawaj mleko z żelatyną i ubijaj. Upewnij się, że nie ma grudek.
4. Wlej gotową masę do formy. Spróbuj wygładzić powierzchnię, aby była równa i włóż do lodówki. Nie zapomnij przykryć formy folią spożywczą.
5. Wymieszaj kakao, cukier i żelatynę. Ubij mikserem, dodając mleko i wodę. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Polewa powinna być gładka. Odstaw do ostygnięcia.
6. Po ok. 1 godzinie, delikatnie polej polewą masę mleczną. Włóż ponownie do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie Ptasie mleczko jest gotowe. Smacznego!