Domowe Rafaello – Są tak pyszne, że rozpływają się w ustach.

Słodycze Rafaello włoskiej firmy Ferrero to prawdziwa uczta smaku. Te chrupiące kremowe kulki z migdałem w środku, dają magię słodyczy, ale także krótkie chwile prawdziwego szczęścia.

 

 

Umiejętność przyrządzenia pysznego Rafaello w domu wygląda bardzo kusząco. Co więcej, nie trzeba poznawać żadnej sztuki kulinarnej.

 

Producent podaje na opakowaniu skład Raffaello: starty kokos, migdały, cukier, mąka pszenna, olej roślinny, mąka żytnia, mleka w proszku, aromaty, emulgatory, sól.

 

Zamieniamy mleko w proszku, na mleko skondensowane, pozbywamy się emulgatorów smaku i aromatu, otrzymujemy domowe Raffaello, które są tak samo pyszne jak te sklepowe, zapakowane w piękne pudełko. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 300 ml skondensowanego mleka
  • 200 g masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zalej wrzątkiem migdały na 5-10 minut, następnie wylej wodę i ponownie zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut, teraz skórka z łatwością da się usunąć.

 

2. Obierz i wysusz migdały na suchej patelni.
3. Wymieszaj masło w temperaturze pokojowej z olejkiem waniliowym i ze skondensowanym mlekiem.

 

4. Dodaj 150 gramów wiórków kokosowych. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

 

5. Włóż do lodówki na 1 dzień. Potem z masy kokosowej uformuj małe okrągłe kulki.

 

6. Umieść jednego migdała w środku każdej kulki.

 

7. Obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych.

 

8. Domowe Raffaello przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

 

Jeśli wydają ci się za mało chrupiące, możesz dodać do masy 100 gram pokruszonych wafli.

 

Coraz częściej przekonujemy się, że słodycze sklepowe są niezdrowe. Dlatego powinniśmy pomyśleć o swoim zdrowiu i zdrowiu naszych pociech i poszukać naturalnego zamiennika słodyczy sklepowych. Takich słodyczy nie odmówimy naszym bliskim.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!