Miękkie domowe rogaliki z przepisu mojej babci. Pyszne i szybko znikające ze stołu

Czy chcecie przypomnieć sobie najlepszy smak dzieciństwa? Czy szukacie czegoś dobrego na stół do kawy? Jeżeli na oba pytania odpowiedzieliście pozytywnie, to dzisiaj zaprezentujemy Wam przepis na rogaliki, które na pewno podbije Wasze serca. Jest to wspaniały deser, który możecie przyrządzić na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe w Waszych domach, jak również na spotkanie z przyjaciółmi przy kawie. Jest to również wspaniała propozycja, która podbija serca wszystkich dzieci swoim słodkim smakiem.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 75g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200ml mleka
  • 100g dżemu do nadzienia
  • 2 łyżki nasion sezamu

Przygotowanie

Rogaliki na mleku przygotowuje się w bardzo łatwy sposób. W pierwszej kolejności podgrzejcie trochę mleko. Ciepłe mleko wymieszajcie razem z drożdżami, łyżką cukru i z dwoma łyżkami mąki. Tak przygotowane składniki w jednej misce pozostawcie na chwilę. W tym czasie, kiedy pierwsza mieszanina będzie „odpoczywać”, cukier, sól ubite jajko i przesiana mąkę dodajcie wymieszajcie w drugiej misce. Następnie dodajcie do niego masę, gdzie znalazły się drożdże. Wszystko musicie zagnieść w jednolite ciasto.

W następnym kroku dodajcie trochę oleju. Po ponownym zagnieceniu ciasta odstawcie je na jedną godzinę.

Po tym czasie całość ciasta podzielcie na 12 równych części – kulki. Tak przygotowane kulki pozostawcie pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu każdą kulkę trzeba rozwałkować podłużnie.

Ciasto po rozwałkowaniu powinno być trochę większe od Waszej dłoni.

Dżem o dowolnym smaku połóżcie na krawędzi jednego rogalika. Postarajcie się tak złączyć obie krawędzie, aby dżem nie wyciekł ze środka. Wykonajcie cięcia z drugiej strony.

W następnej kolejności musicie uformować rogaliki. Z każdą kulką musicie powtórzyć te kroki, aż skończy Wam się ciasto.

Potem musicie wszystkie rogaliki przenieść na pergamin znajdujący się na blasze do pieczenia.

Pozostawcie je na ok.15-20 minut. Posmarujcie rogaliki ubitym jajkiem i posypcie je sezamem.

Sezam można zastąpić cukrem lub makiem.

Potem pozostaje je włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20-25 minut o temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie pozostanie Wam tylko zajadać się smakowitymi rogalikami.

Jeśli spodobał Ci się przepis, zapisz go w zakładkach i udostępnij znajomym na Facebooku!

Podoba Ci się ten wpis? Podziel się na facebooku!
error: Content is protected !!