Jeśli twoje pociechy często proszą o słodycze, przygotuj je sama w prosty i szybki sposób. Składniki można policzyć na palcach jednej ręki, a dzieci będą się nimi zajadać bez twoich obaw o ich skład. Do tego z pewnością chętnie pomogą ci w ich przygotowaniu. Do dzieła!
SKŁADNIKI
250 g mleka w proszku
300-350 g cukru
100 g masła
100 ml wody
2-3 łyżki kakao
szczypta kardamonu
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj syrop z wody i cukru. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, wystarczy gotować przez 5 minut.
2. Do gorącego syropu dodaj masło. Kiedy się rozpuści wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.
3. W misce wymieszaj kakao z mlekiem w proszku.
4. Dodaj do syropu i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj kardamon lub inne aromatyczne przyprawy (cynamon, wanilia). Wszystko dokładnie wymieszaj i ostudź. Potem włóż masę do lodówki na 30-40 minut.
5. Po zastygnięciu masy, uformuj kulki i obtocz w kakao.
6. Możesz też obtaczać trufle w zmielonych orzechach, migdałach lub wiórkach kokosowych.
7. Jeśli umieścisz je w zamkniętym pojemniczku i włożysz do lodówki, mogą być przechowywane do 5 dni.