Domowe Trufle Kakaowe – Rozpływają się w ustach.

Jeśli twoje pociechy często proszą o słodycze, przygotuj je sama w prosty i szybki sposób. Składniki można policzyć na palcach jednej ręki, a dzieci będą się nimi zajadać bez twoich obaw o ich skład. Do tego z pewnością chętnie pomogą ci w ich przygotowaniu. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 250 g mleka w proszku
  • 300-350 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta kardamonu

 

PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj syrop z wody i cukru. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, wystarczy gotować przez 5 minut.

2. Do gorącego syropu dodaj masło. Kiedy się rozpuści wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

3. W misce wymieszaj kakao z mlekiem w proszku.

4. Dodaj do syropu i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj kardamon lub inne aromatyczne przyprawy (cynamon, wanilia). Wszystko dokładnie wymieszaj i ostudź. Potem włóż masę do lodówki na 30-40 minut.

5. Po zastygnięciu masy, uformuj kulki i obtocz w kakao.

6. Możesz też obtaczać trufle w zmielonych orzechach, migdałach lub wiórkach kokosowych.

7. Jeśli umieścisz je w zamkniętym pojemniczku i włożysz do lodówki, mogą być przechowywane do 5 dni.

Smacznego!

error: Content is protected !!