Domowy chleb – Tak smacznego nigdy wcześniej nie jadłam. Banalnie prosty i szybki przepis dla każdego
2 178
Nigdy nie myślałam nawet, że pieczenie chleba w domu może być tak proste. Wydawało mi się, że wymaga to długiej i żmudnej pracy, chociaż tego smaku nie jest w stanie zastąpić żaden sklepowy wypiek.
Odkąd mam ten przepis, piekę ekspresowo swój własny chleb zawsze wtedy, kiedy tylko mam na to ochotę. Moi bliscy go uwielbiają i jedzą najchętniej z samym masłem. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
0,5 litra przegotowanej wody (ciepłej)
50 g drożdży
6-7 szklanek mąki
1 jajko
1 czubata łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (ilość mąki dostosuj – ciasto nie powinno kleić się do dłoni).
2. Gotowe ciasto, wyłóż do formy wysmarowanej olejem o połowę wyższej niż zajmuje ciasto.
3. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na 20 minut, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
4. Po tym czasie, piecz chleb w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 1 godzinę. Gotowe!
Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i odstaw w formie na 5 minut. Następnie wyjmij z formy i przykryj czystą ściereczką do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!