Ten sposób na domowego gyrosa z kurczaka sprawił, że moja rodzina od teraz je kebaby w domu. Sprawdź, jak je przygotować.

Nie musisz już wychodzić z domu, żeby zjeść kebaba. Znamy prostą sztuczkę, na przygotowanie pysznego drobiowego mięsa gyros, które możecie wykorzystać w sałatkach, do kanapek i oczywiście do przygotowania waszego własnego kebaba z ulubionymi dodatkami! Przygotujcie się na aromatyczny i pyszny posiłek!

 

Składniki:

  • około 2 kg mięsa z udek drobiowych bez kości
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • 4-5 ząbków czosnku
  • po łyżeczce nasion kolendry, słodkiej papryki, kuminu,
  • cynamonu i curry
  • szczypta chili
  • pół dużej cebuli

 

 

Przygotowanie:

W misce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, oliwą i wszystkimi przyprawami. Mięso z kurczaka rozklepać, marynować w sosie co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na blasze położyć grubo ukrojony plater surowej cebuli, a w niego wbić patyczek do szaszłyków. Nabijać pojedyncze kawałki zamarynowanego mięsa. Piec około 1,5 – 2 godziny.

 

Tak przygotowane mięso można pokroić i przechować w lodówce jako dodatek do ulubionych dań!

 

Smacznego !

error: Content is protected !!