Domowy ser – Od dziś możesz przygotować pyszny ser, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków

Pyszny, domowy ser bez konserwantów, chemii i ulepszaczy, przygotujesz szybko i bez najmniejszego problemu w domowym zaciszu.
Zaledwie 2 litry mleka wystarczą na przygotowanie 1 kg pysznego domowego sera, który pokocha cała Twoja rodzina. Doskonały dodatek1 do kanapek, zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 l mleka
  • 400 g śmietany
  • 6 jajek
  • 1,5-2 łyżki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, doprowadź do wrzenia mleko z solą. W tym czasie ubij jajka.

2. Do gotującego się mleka, dodaj śmietanę i ubite jajka (pamiętaj, aby nie przerywać mieszania podczas wlewania). Gotuj na małym ogniu, przez 5-8 minut – do czasu, aż zacznie oddzielać się serwatka.

 

3. Przełóż otrzymaną masę na drobne sitko, wyłożone 4 warstwami gazy, przykryj gazą z wierzchu i połóż na nim ciężki przedmiot (o wadze ok 1 kg). Odstaw na 4 godziny, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

4. Aby ser miał delikatną, kremową konsystencję, do mleka dodaj również 200 ml kefiru. Gotowe!

 

Przepis polecam w szczególności osobom początkującym w kuchni ze względu na prostotę wykonania. W zaledwie kilka minut, możesz przygotować pyszny, domowy ser bez zbędnych konserwantów i dodatków. Smacznego!
error: Content is protected !!