Domowy serek topiony. Prosty i sprawdzony przepis na pyszne śniadanko
6 669
Wystarczy 10 minut i pyszny, delikatny i kremowy domowy serek topiony ląduje na Twoim stole.
Przygotowanie tego serka jest łatwe i świetnie nadaje się do świeżego pieczywa na śniadanie dla wszystkich domowników.
Dodatkową zaletą serka jest to, że możesz dowolnie eksperymentować z jego smakiem. Wszystko zależy od Twoich upodobań.
Możesz doskonale wzbogacić jego smak dodając do niego paprykę, pieczarki, salami lub boczek i ulubione zioła. Gwarantuję, że w każdej postaci ten serek jest po prostu pyszny!
SKŁADNIKI
60 g masła
500 g twarogu
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Pokruszony twaróg, zblenduj na gładka masę. Przełóż masę twarogową na patelnię ze stali nierdzewnej, dodaj jajko, sól i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
Kiedy masa stanie się płynna, dodaj masło i podgrzewaj do czasu, aż stanie się jednolita. Potem zdejmij z ognia.
Nieco przestudzony serek, przelej do miseczek, a gdy całkowicie wystygnie, włóż do lodówki. Gdy całkowicie stężeje, serek jest gotowy! Smacznego!