Domowy sos Pesto – Pyszny, ziołowy i zdrowy sos, który zmieni danie w prawdziwe cudo
1 824
Bazylia bogata jest w olejki eteryczne, dlatego nie bez powodu nazywana jest „ziołem królewskim”. To jednoroczna roślina zielna, która wielu naszym potrawom może dostarczyć niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Sos pesto dobrze komponuje się z mięsem i rybami. Jest też idealną marynatą do kurczaka lub łososia. Dodaje potrawom pikantności, dzięki czemu są smaczniejsze i zdrowsze.
Poniżej znajdziesz przepis, który warto zapisać. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
200 g bazylii
150 g orzeszków piniowych
5 ząbków czosnku
150 g parmezanu
150 ml oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj świeże zielone liście bazylii i osusz je papierowym ręcznikiem.
2. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę, a parmezan zetrzyj na tarce. Zamiast parmezanu możesz użyć dowolnego twardego sera, w tych samych proporcjach.
3. Teraz dodaj sól morską (możesz zastąpić jodowaną).
4. Następnie dodaj zmielone orzeszki piniowe. W klasycznej recepturze stosuje się orzeszki piniowe, jednak orzechy zwykle nie są tanie, więc z powodzeniem możesz je zastąpić orzechami włoskimi. Pamiętaj tylko, aby je obrać ze skórki, żeby sos nie był gorzki.
5. Do zmielenia suchych składników użyj blendera, mieszanka powinna być sypka.
6. Na koniec dodaj oliwę z oliwek lub olej lniany i ponownie wymieszaj blenderem. Oliwę dodawaj stopniowo, aby dobrze wymieszał się z pozostałymi składnikami.
Pyszny, domowy sos pesto jest gotowy. Teraz możesz się nim delektować tak często jak tylko zechcesz. Przy tym nie będziesz miała wyrzutów sumienia o zbędne, dodatkowe kalorie. Smacznego!