Drobiowe Kieszonki w Panierce z Mrożonego Chleba – Moi goście zawsze proszą o przepis.

Ostatnio nauczyłem się pewnej kulinarnej sztuczki, którą wykorzystuję zawsze, gdy w zamrażarce mam niezużyty chleb. Dzięki przygotowanej w ten sposób panierce, ser nie wypływa, pomidory zostają soczyste, a całe danie jest delikatne, chrupiące i smaczne.

 

Kiedy serwuję je podczas uroczystości, moi goście koniecznie chcą mieć ten przepis. Spróbuj, a już nigdy nie użyjesz bułki tartej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 600 g piersi z kurczaka (lub z indyka)
  • 2-3 pomidory
  • 50 g sera
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g mąki
  • 1 mrożony bochenek chleba
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE
1. Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka przetnij na plastry o grubości 0,5 cm. Delikatnie rozbij je tłuczkiem, a następnie posól i popieprz. W miarę możliwości, spróbuj nadać im owalny lub nieco kwadratowy kształt.

2. Przeciśnij przez praskę czosnek, pomidory pokrój w plasterki, a ser na małe kosteczki. Każdy plaster piersi z kurczaka posyp czosnkiem, ułóż 2 plastry pomidora i 4-5 małych kosteczek sera. Zawiń nadzienie w plaster mięsa.

3. Rozmrożony bochenek chleba zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu nasze kieszonki będą chrupiące! W misce roztrzep jajka, posól i popieprz. Na talerzyk wsyp mąkę.

4. Zawinięte kieszonki obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce z mrożonego chleba.

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, na złoty kolor przez ok. 5 minut z każdej strony.

6. Nasze nadziewane kieszonki, panierowane w mrożonym chlebie są gotowe. Podawaj na ciepło i delektuj się smakiem.

Smacznego!

error: Content is protected !!