Drobiowe roladki z serem

Z jakiegoś powodu wielu gospodyniom domowym wydaje się, że bardzo trudno jest przygotować pyszne domowe roladki. Rzeczywiście, w przypadku niektórych rodzajów tego przysmaku trzeba mieć specjalne składniki i odpowiedni sprzęt.

 

 

Dziś powiem Ci, jak możesz bez problemu przygotowywać wspaniałe drobiowe roladki z kurczaka. Wypróbuj ten przepis i zobacz, że nie ma w nim nic skomplikowanego. A smak tego dania na pewno zachwyci Ciebie i wszystkich Twoich domowników!

 

SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka 250 g
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony 0,5 łyżeczki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Twardy ser 150 g
  • Skrobia kukurydziana 50 g
  • Jajko 4 sztuki
  • Bułka tarta 50 g
  • Olej słonecznikowy
  • Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

Umyj filet z kurczaka i pokrój go na małe kawałki. Zmiel kurczaka przez maszynkę do mielenia mięsa.

Wbij do mięsa 2 jajka. Dodaj sól, paprykę, pieprz, tymianek, czosnek i starty twardy ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Uformuj małe kulki z mięsnej masy, obtocz je w skrobi kukurydzianej formując dłońmi kształt roladki. Teraz zanurz roladki w pozostałych jajkach (roztrzepanych widelcem) i kolejno w bułce tartej.

Ostrożnie umieść roladki w dużym głębokim naczyniu i włóż na 2 godziny do lodówki.

Rozgrzej patelnię, nalej 4-5 łyżki oleju słonecznikowego i smaż roladki z kurczaka z obu stron na złoty kolor.

 

Najlepiej smakują na ciepło np. z sosem śmietanowym.  Smacznego!

error: Content is protected !!