Z jakiegoś powodu wielu gospodyniom domowym wydaje się, że bardzo trudno jest przygotować pyszne domowe roladki. Rzeczywiście, w przypadku niektórych rodzajów tego przysmaku trzeba mieć specjalne składniki i odpowiedni sprzęt.
Dziś powiem Ci, jak możesz bez problemu przygotowywać wspaniałe drobiowe roladki z kurczaka. Wypróbuj ten przepis i zobacz, że nie ma w nim nic skomplikowanego. A smak tego dania na pewno zachwyci Ciebie i wszystkich Twoich domowników!
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka 250 g
Papryka słodka 1 łyżeczka
Tymianek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony 0,5 łyżeczki
Sól 0,5 łyżeczki
Twardy ser 150 g
Skrobia kukurydziana 50 g
Jajko 4 sztuki
Bułka tarta 50 g
Olej słonecznikowy
Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Umyj filet z kurczaka i pokrój go na małe kawałki. Zmiel kurczaka przez maszynkę do mielenia mięsa.
Wbij do mięsa 2 jajka. Dodaj sól, paprykę, pieprz, tymianek, czosnek i starty twardy ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj małe kulki z mięsnej masy, obtocz je w skrobi kukurydzianej formując dłońmi kształt roladki. Teraz zanurz roladki w pozostałych jajkach (roztrzepanych widelcem) i kolejno w bułce tartej.
Ostrożnie umieść roladki w dużym głębokim naczyniu i włóż na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzej patelnię, nalej 4-5 łyżki oleju słonecznikowego i smaż roladki z kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smakują na ciepło np. z sosem śmietanowym. Smacznego!