Drożdżowe Bułeczki z Kapustą – Delikatne i puszyste bułeczki z aromatycznym farszem, zaskoczą wszystkich domowników.

Ciasto drożdżowe jest uniwersalne, ponieważ łatwo i szybko można przygotować z niego rozmaite dania i przekąski, zarówno na słodko jak i wytrawnie.

 

 

Z odrobiną wyobraźni i chęci, zaskoczysz domowników przeróżnymi pysznościami, wykonanymi własnoręcznie.
Do prezentowanych drożdżowych bułeczek, możesz przygotować dowolny farsz, mi jednak najbardziej zasmakował ten z kapustą i aromatyczną nutką mięty! Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 450 g mąki
  • 260 ml wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki i koperku
  • 5 łyżek oleju

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę z solą i suchymi drożdżami do wygodnej, dużej miski.

 

2. Dolewaj stopniowo wodę i ugnieć miękkie ciasto.
3. Gotowe ciasto przełóż natłuszczonego pojemnika, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
4. W międzyczasie przygotuj farsz: Drobno posiekaj cebulę i białą kapustę.

 

5. Podsmaż cebulę na maśle na średnim ogniu – na złoty kolor.

 

6. Następnie dodaj posiekaną kapustę i podsmażaj na dużym ogniu, ciągle mieszając.
7. Dodaj czerwony mielony pieprz, suszoną miętę i wymieszaj.

 

8. Potem przykryj i duś wszystko razem do miękkości.
9. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperku, wymieszaj i zdejmij z ognia.

 

10. Posyp mąką blat i ugnieć ponownie wyrośnięte ciasto, a następnie podziel je na małe porcje.
11. Rozwałkuj każdą w cienki okrągły placek i ułóż na każdym łyżkę farszu.

 

12. Zawiń brzegi bułeczek, tworząc kształt pierożka o wielkości dłoni.

 

13. Smaż bułeczki na gorącym, głębokim oleju po obu stronach na złoty kolor.

 

14. Usmażone bułeczki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

15. Drożdżowe bułeczki z kapustą są gotowe. Smacznego!

 

Jest tak wiele przepisów na dania z ciasta drożdżowego, że ​​wydawałoby się, że nic nie może już zaskoczyć. Ale uwierz mi, nie wszystkie możliwości zostały ujawnione!

 

W ten sposób możesz przygotować bułeczki z dowolnym nadzieniem, takim jak: Kapusta, twarożek z ziołami, ziemniaki z cebulką – za każdym tworząc nowy smak! Dodaj trochę cukru do ciasta i upiecz bułeczki, nadziewane twarogiem, makiem, dżemem, jabłkami i jagodami . Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!