Przepis na bułeczki z jabłkami jak u babci – smak dzieciństwa, którego nie można zapomnieć.

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym to idealna propozycja zarówno na sycące śniadanie, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Z łatwością można je zabrać do pracy, szkoły, na wycieczkę lub piknik.

 

Lekkie, puszyste i umiarkowanie słodkie bułeczki z pewnością pokochają wszyscy – dzieci i dorośli. Przyrządzenie tych słodkości zajmuje jedynie pół godziny, a ich świeżością i smakiem można się cieszyć nawet przed kilka dni! Oto jak przygotować bułeczki jabłkowe z babcinego przepisu.

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 800 g jabłek
  • ½ cytryny
  • dodatki do smaku: cynamon, rodzynki, wanilia, sól

 

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od zrobienia zaczynu: w wysokiej misce dokładnie połącz drożdże, mleko i 3 łyżki cukru, a następnie odstaw mieszankę na 10 min. W osobnej misce ubij 1 jajko z wanilią, a następnie dodawaj stopniowo mąkę przesianą przez sito. Wyrabiaj ciasto rękami, dodając miękkie masło oraz sól. Kolejno dodaj do ciasta wyrośniętą mieszankę drożdżową.

Zagniataj ciasto na stolnicy lub blacie kuchennym, aż osiągnie pożądaną miękkość i przestanie kleić się do dłoni. Następnie uformuj z niego kulę i przełóż do miski. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, kiedy zwiększy swoją objętość minimum 2 razy.

W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Obierz jabłka ze skórek, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Następnie duś je na patelni na średnim ogniu. Jeśli jabłka nie są zbyt słodkie, dodaj pozostały cukier. Następnie połącz je z sokiem z cytryny i rodzynkami.

Po około 20 minutach, kiedy sok z jabłek powinien już wyparować, dodaj cynamon. W ten sposób przygotowane nadzienie pozostaw do ostygnięcia pod przykrywką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je na nowo, uformuj z niego małe kulki, a następnie przykryj folią i odstaw na kolejne 15 minut.

Po tym czasie przygotuj powierzchnię do wyrabiania bułeczek, posypując ją mąką. Każdą kulkę ciasta delikatnie rozwałkuj lub ugnieć palcami na płaski placek. Ułóż nadzienie w jego centralnej części, a następnie zawiń brzegi ciasta do środka, połącz je ze sobą i uformuj bułeczkę.

W ten sposób przygotowane kulki z nadzieniem jabłkowym ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, a następnie przykryj je bawełnianym ręcznikiem i odstaw na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe i wyrośnięte bułeczki posmaruj u góry ubitym jajkiem oraz posyp je cukrem.

 

Piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Bułeczki z jabłkami podawaj lekko schłodzone. Smacznego!

error: Content is protected !!