Drożdżowe ciasto jak u mamy – Poznaj przepis na najlepsze i najłatwiejsze wypieki drożdżowe w 10 minut

Bardzo długo omijałam szerokim łukiem przepisy na drożdżowe wypieki. Żmudne wyrabianie i długie oczekiwanie, skutecznie zniechęciło mnie do pieczenia tego typu deserów.

 

Odkąd przygotowałam ciasto drożdżowe według tego, sprawdzonego przepisu – zawsze robię je tylko w ten sposób. Poznaj genialny sposób na drożdżowe specjały w zaledwie 10 minut, które przygotujesz z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g mąki pszennej
  • 350 ml wody
  • 80 g masła
  • 33 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, wyjmij drożdże z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Na patelni lub w garnku, zagrzej wodę i rozpuść w niej masło. Następnie, odstaw ją do wystygnięcia.

3. Przelej wodę z masłem do dużej miski, dodaj drożdże, sól, cukier, olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj.

 

4. Na koniec, dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika i kolejne 30 minut z zamkniętymi. Gotowe!

 

Jeśli zastosujesz zamiast świeżych drożdży – suche, wystarczy ich 11 g. Ciasto urośnie tak samo jak z użyciem świeżych. Sekretem idealnego ciasta drożdżowego jest właśnie pieczenie dwuetapowe, które ma na celu szybkie, ale stopniowe podgrzanie ciasta. Smacznego!

error: Content is protected !!