Duńska grochówka- Przygotowana w taki sposób smakuje najlepiej.
967
Szybko i w bardzo prosty sposób przygotujesz danie obiadowe, które posmakuje całej Twojej rodzinie. Zapraszam na przepis poniżej.
LISTA SKŁADNIKÓW:
200 gram wędzonych żeberek wieprzowych
2 szklanki grochu
2 marchewki
3 cebule
2 łodygi selera naciowego
6 szklanek wody
4 łyżki natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku tymianek
Sól
Pieprz czarny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na podstawie wędzonych żeberek przygotuj mięsny bulion. Na małym ogniu gotuj, aż mięso będzie miękkie, później wyjmij ugotowane żeberka i odcedź przez sito bulion.
2. Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek i podsmaż dwie drobno posiekane cebule, aż będą miały złoty kolor.
3. Do podsmażonej cebuli wlej bulion warzywny lub mięsny i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Dodaj oddzielone mięso od kości, groch, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, pokrój seler naciowy, posiekanej połowę natki pietruszki i gałązkę tymianku.
4. Gotuj około jednej godziny pod przykryciem na średnim ogniu. Gałązkę tymianku wyjmij przed końcem gotowania. Jeśli chcesz przypraw zupę solą oraz pieprzem
5. Cebulę, która została podsmaż na złoty kolor, następnie połóż na ręcznik papierowy do pozbycia się nadmiaru tłuszczu. To już wszystko.
Grochówkę duńską zawsze podawaj na ciepło z dodatkiem natki pietruszki oraz podsmażonej cebulki. Świeże pieczywo będzie także rewelacyjnie pasowało. Życzę smacznego!