Dynia w Drożdżowej Kieszonce – To magiczne warzywo w magicznym cieście.

Pyszne i zdrowe dania z dyni pomogą rozjaśnić talerze w każdy ponury, jesienny dzień. Można je przygotować z ciasta francuskiego lub jak w tym przepisie z drożdżowego. Obie wersje są pyszne. Dynia w tych niezwykłych kieszonkach jest aromatyczna i pachnąca, a w całości pięknie wygląda i zachęca do spróbowania nawet najbardziej wybrednych. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml kefiru
  • 400 g dyni
  • 5 łyżeczek cukru
  • 20 ml oleju
  • 30 g masła
  • 4 g drożdży
  • szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej suche drożdże i wymieszaj.

2. Kefir wymieszaj z mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Lekko podgrzej.

 

3. Dodaj ciepły kefir z mlekiem do mąki.

4. Zagnieć ścisłe, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

 

5. Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj.

6. Podziel ciasto na małe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągły cienki placek.

 

7. Na środku każdego nałóż 2-3 łyżki nadzienia, zawiń brzegi w kopertę, tak jak pokazano na zdjęciu.

8. Smaż kieszonki na maśle, na rozgrzanej patelni pod przykryciem na złoty kolor z obu stron.

9. Podawaj w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!