Przepis na szybki i bardzo prosty dżem bogaty w witaminę C, który dała mi moja Babcia.

W okresie przeziębień jesiennych nie ma lepszego lekarstwa niż cytryna, która ma ogrom witaminy C. Ważne, aby lekarstwo które jest tak cudowne zawsze było pod ręką. Mam cudowny sposób na to, aby co roku przygotowywać pyszny cytrynowy dżem. Nie jest to tylko doskonały lek na przeziębienie, ale również pyszna witaminowa uczta.

 

Składniki:
  • 1 kg cytryny
  • 500 gram cukru

 

Sposób przygotowania:
Przepis jest prosty. Myjemy i sparzamy cytryny i kroimy je na kawałki. Pestki usuwamy, lecz skórki zostawiamy.

Cytryny przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dodajemy cukier i dobrze mieszamy.

Gotową mieszaninę umieszczamy w suchym i czystym słoiku i zakręcamy pokrywkę. Gotowe!

Słoiki najlepiej umieścić w lodówce, bo tam maja najlepsze warunki do przechowywania. Aby wzmocnić swój układ odpornościowy jedz codziennie kilka łyżeczek dżemu.

 

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł to podziel się nim ze znajomymi.

error: Content is protected !!