Najlepsze pierogi jakie zrobisz kiedykolwiek. Spróbuj sam.

Przepis na leniwe pierogi znany jest od dawien dawna, chociaż wiadomo, każdy ma swoją wersję, które różnią się od siebie. Najważniejsze jest jednak, że jest to dość proste, szybkie w wykonaniu, smaczne a przede wszystkim sycące danie. Przypadną do gustu naprawdę każdemu, bo można jeść je dosłownie ze wszystkim. Przepis ląduje u was w bloga „Kuchenny kredens”

SKŁADNIKI NA PIEROGI:

  • 250 g twarogu (półtłusty lub tłusty, zależy od preferencji)
  • 2 kurze jajka
  • od kilku czubatych łyżek do pół szklanki mąki
  • łyżka masła

DODATKOWO:

  • cukier
  • masło
  • zrumieniona bułka tarta
  • jogurt naturalny/ śmietana
  • skwarki z cebuli i boczku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować duży, szeroki garnek z osoloną wodą. Gdy woda się gotuje, zagniatamy ciasto.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami. Powstałą masę mieszamy z 4-5 łyżkami mąki

Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Zagniatamy ciasto na grubo posypanym mąką blacie/ stolnicy. W trakcie ugniatania ciasta dosypujemy mąki według uznania. Musimy uważać z ilością mąki, dosypujemy tyle aby ciasto wciąż było elastyczne. Jeżeli nasypiemy zbyt dużą ilość mąki ciasto będzie twarde.

Z ciasta formujemy długi wałek. Powstały wałek lekko spłaszczamy i delikatnie wycinamy kratkę na wierzchu. Kroimy tak, aby powstałe małe romby. Wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę.

Po wypłynięciu pierożków, wyjmujemy i odcedzamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Możemy użyć do tego łyżki cedzakowej. Pierożki podajemy polane roztopionym masłem i zarumienioną bułką tartą. Można także podawać posypane cukrem, lub polane jogurtem naturalnym czy śmietaną. Dla bardziej wytrawnego smakosza, można je podawać także ze skwarkami z cebuli i boczku.

SMACZNEGO!

error: Content is protected !!