Przepis na leniwe pierogi znany jest od dawien dawna, chociaż wiadomo, każdy ma swoją wersję, które różnią się od siebie. Najważniejsze jest jednak, że jest to dość proste, szybkie w wykonaniu, smaczne a przede wszystkim sycące danie. Przypadną do gustu naprawdę każdemu, bo można jeść je dosłownie ze wszystkim. Przepis ląduje u was w bloga „Kuchenny kredens”
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
- 250 g twarogu (półtłusty lub tłusty, zależy od preferencji)
- 2 kurze jajka
- od kilku czubatych łyżek do pół szklanki mąki
- łyżka masła
DODATKOWO:
- cukier
- masło
- zrumieniona bułka tarta
- jogurt naturalny/ śmietana
- skwarki z cebuli i boczku
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować duży, szeroki garnek z osoloną wodą. Gdy woda się gotuje, zagniatamy ciasto.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Twaróg ucieramy z łyżką masła i żółtkami. Powstałą masę mieszamy z 4-5 łyżkami mąki
Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Zagniatamy ciasto na grubo posypanym mąką blacie/ stolnicy. W trakcie ugniatania ciasta dosypujemy mąki według uznania. Musimy uważać z ilością mąki, dosypujemy tyle aby ciasto wciąż było elastyczne. Jeżeli nasypiemy zbyt dużą ilość mąki ciasto będzie twarde.
Z ciasta formujemy długi wałek. Powstały wałek lekko spłaszczamy i delikatnie wycinamy kratkę na wierzchu. Kroimy tak, aby powstałe małe romby. Wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę.
Po wypłynięciu pierożków, wyjmujemy i odcedzamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Możemy użyć do tego łyżki cedzakowej. Pierożki podajemy polane roztopionym masłem i zarumienioną bułką tartą. Można także podawać posypane cukrem, lub polane jogurtem naturalnym czy śmietaną. Dla bardziej wytrawnego smakosza, można je podawać także ze skwarkami z cebuli i boczku.
SMACZNEGO!