Ekspresowe zapiekanki – Przygotujesz je szybko, gdy dopadnie Cię mały głodek. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie

Z pewnością każdy z Was miewał nieodpartą chęć na coś dobrego, ale nie wymagającego spędzenia połowy dnia lub wieczora w kuchni.

 

Kiedy więc dopada Cię mały głodek, przygotuj ekspresowe zapiekanki ze składników które zawsze masz w swojej kuchni i zachwyć swoich bliskich niebanalnym smakiem ciepłej i aromatycznej przekąski. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 200 g ulubionej szynki albo kiełbasy,
  • 200 g twardego sera,
  • 10 kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • ulubione przyprawy do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ulubioną szynkę, pokrój w kosteczkę i wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, śmietaną i startym na tarce serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki chleba. Nałóż na każdą równomiernie porcję nadzienia.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Zapiekanki czosnkowe

 

  • SKŁADNIKI:
    kromki chleba,
  • 200 g szynki,
  • 150 g sera,
  • masło,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • szczypiorek.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do roztrzepanych w misce jajek, dodaj starty na tarce ser, śmietanę, pokrojoną w kosteczkę szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki.

2. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki chleba. Nałóż na każdą równomiernie porcję nadzienia.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Smaku tych prostych i szybkich zapiekanek, nie da się szybko zapomnieć. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Smacznego!

error: Content is protected !!