„Fantazja” – Pyszne ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu.

Fantazyjne ciasto, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, które niemal zawsze znajdziesz w swojej kuchni.

Połączenie delikatnego ciasta na bazie kefiru z pysznym, kremowym nadzieniem zachwyci wszystkich łakomczuchów bez względu na wiek. Pięknie wygląda, więc zawsze serwuję je moim niespodziewanym gościom. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Składniki na ciasto:
  • 240 g mąki
  • 280 g kefiru
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 g oleju roślinnego

 

Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 jaja
  • 10 g cukru waniliowego

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W kefirze wymieszaj sodę i odczekaj 2 minuty. Po tym czasie dodaj jajka, cukier, kakao, olej i przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na jednolitą, gładką masę.

2. Ciasto, wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-35 minut.

 

3. W tym czasie przygotuj krem: Połowę mleka (0,25 l) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do pozostałej części mleka wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj dokładnie trzepaczką.

4. Wlej masę do gotującego się mleka i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wtedy dodaj miękkie, rozdrobnione masło i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

5. Z upieczonego ciasta odkrój cały wierzch tak, aby powierzchnia była prosta i równa, a następnie przekrój je wszerz na pół. Część kremu, wyłóż pomiędzy dwie części ciasta i rozsmaruj, a pozostałym kremem wysmaruj całą jego górę i boki.

6. Odcięty wcześniej wierzch ciasta, zmiel blenderem i okruszkami posyp ciasto na górze i po bokach. Gotowe!

 

Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce. Najlepiej smakuje do filiżanki gorącej i aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!
error: Content is protected !!