Faszerowana makrela – Ten smak zapamiętasz na zawsze.
2 032
Istnieje wiele przepisów na pieczenie ryb z szeroką gamą składników i marynat. Myślę, że jednym z najbardziej udanych jest ten przepis na pieczoną makrelę z cebulą i pomidorami. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest po prostu niesamowity. Wygląda tak apetycznie, że stanie się wspaniałą ozdobą nie tylko na stole obiadowym. Do dzieła!
SKŁADNIKI
2 makrele
1 pomidor
1 cebula
0,5 cytryny
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżeczek przyprawy do ryb
1 łyżka majonezu
pęczek pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj warzywa i oczyść ryby (bez głowy i płetw). Należy zauważyć, że o wiele łatwiej jest wykonać wszystkie te czynności z rybami mrożonymi.
2. Następnie zabierz się do przygotowania marynaty. Wymieszaj olej, sos sojowy, przyprawy, sól i pieprz w małym, głębokim pojemniku.
3. Przykryj blaszkę do pieczenia folią aluminiową i umieść tam przygotowaną rybę. Wetrzyj marynatę w rybę na zewnątrz i w środku. Makrelę marynuj 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
4. Teraz przygotuj warzywa. Obierz i posiekaj cebulę w cienkie półpierścienie, pokrój również pomidora i cytrynę.
5. Faszerując makrele, połóż ją na grzbiecie. Do środka powkładaj warzywa.
6. Pokrop rybę sokiem z cytryny, włóż natkę pietruszki i posmaruj majonezem.
7. Przykryj blaszkę do pieczenia szczelnie folią.
8. Następnie włóż makrele do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
9. Zdejmij folię z blaszki i piecz jeszcze przez 10 minut, aby skórka była chrupiąca.