Ferrero Rocher- w banalnie prosty sposób sama przygotujesz pyszny deser
1 534
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na przygotowanie pysznego deseru jakim jest Ferrero Rocher.
Deser, który przygotowywany jest warstwami w szklance idealnie nadaje się podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi.
LISTA SKŁADNIKÓW:
(Potrzebnych będzie 5 szklanek o pojemność 175 ml)
PIERWSZA WARSTWA:
75 g ciasteczek z czekoladowymi kawałkami
DRUGA WARSTWA:
Łyżeczka cukru pudru
250 g śmietanki do ubijania
Łyżeczka nutelli
TRZECIA WARSTWA:
100 g mlecznej czekolady
100 g śmietanki do ubijania
CZWARTA WARSTWA:
30 g laskowych orzechów
PIATA WARSTWA:
Łyżeczka cukru pudru
200 g śmietanki do ubijania
Esencja waniliowa
DODATKOWO DO DEKORACJI:
Cukierek Ferrero Rocher
WYKONANIE:
1. Dokładnie rozkrusz wszystkie ciastka. Część pokruszonych ciastek wsypuj na dno szklanki. Przełóż do miski nulellę, śmietanę oraz cukier. Używając trzepaczki połącz ze sobą wszystkie składniki w misce.
2. Za pomocą miksera mocno ubij całość , następnie przełóż do rękawa cukierniczego. Przelewaj przygotowany krem do szklanek na warstwę ciastek. W gorącej śmietanie, rozpuść kawałki pokruszonej czekolady. Za pomocą szpatułki połącz ze sobą składniki.
3. Jako kolejna warstwa w szklance będzie przygotowana czekolada ze śmietany. Gotowe szklanki przechowuj w lodówce.
4. Drobno posiekaj orzechy, następnie podsmaż je na patelni przez 5 minut. Odstaw na bok, aby ostygło. Przenieś orzechy do przygotowanych szklanek.
5. Za pomocą blendera ubijaj śmietanę z esencja waniliową oraz cukrem. Przygotowany krem połóż na warstwę orzechów. Posyp pokruszonymi ciastkami oraz gotowym cukierkiem Ferrero Rocher.
Pyszny deser jest gotowy do spożycia. Życzę smacznego!