Fińskie Naleśniki – Pokochałam je od razu.

Jak wiadomo, lenistwo jest motorem postępu. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki, ale niestety tak naprawdę nie lubię ich smażyć. Zajmuje to sporo czasu i potrafią się przypalić. Te irytujące doświadczenia zmusiły mnie do znalezienia rozwiązania.

I oto jest delikatny, rozpływający się w ustach…

 

 

SKŁADNIKI
  • 250 ml mąki
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • blaszka do pieczenia 20 x 30 cm

 

PRZYGOTOWANIE
1. Jajka roztrzep w misce z odrobiną mleka (mleko nie powinno być zimne).

2. Dodaj szczyptę soli i cukru. Ci, którzy kochają słodycze, mogą dodać więcej niż jedną łyżkę.

 

3. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Następnie rozcieńcz pozostałym mlekiem do konsystencji gęstej śmietany.

4. Przykryj miskę z ciastem folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.

 

5. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozgrzej ją w gorącym piekarniku.

 

6. Roztop masło, wlej do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.

 

7. Wlej ciasto do gorącej blaszki.

8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20–25 minut. W tym czasie ciasto urośnie, a następnie osiądzie.

9. Pokrój naleśnik na porcje i podawaj.

10. Fińskie naleśniki z piekarnika gotowe.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!