Przepyszne francuskie ciasteczka. Ulubiony deser europejskiej szlachty.

Jeśli cierpisz na chroniczny brak czasu lub zwyczajnie nie lubisz stać długo w kuchni pichcąc, a marzy Ci się dom wypełniony pysznymi zapachami ciasteczek, ten przepis jest idealny. Poradzą sobie z nimi zarówno wprawieni w wypiekach, jak i ci, którzy z wałkami są na bakier. Francuskie ciasteczka Madeleine przygotowuje się nie dłużej niż 15-20 minut, a efekt jest onieśmielający! Nie wierzysz, że w takim czasie można uzyskać tak onieśmielający efekt? Sprawdź przepis!

 

Ciasteczka te są złożone z najprostszych składników, które większość z nas ma w zanadrzu. Masa na nie złożona jest z masła, cukru, jajek, mąki i dodatku skórki cytrynowej lub miodu. W tym przepisie dodany został miód z pominięciem skórki z cytryny. Żeby osiągnąć jeszcze bardziej delikatny efekt, cukier można zastąpić cukrem pudrem.
Aby zrobić tradycyjne ciasteczka Madeleine potrzebne jest specjalne naczynie, które nadaje wypiekowi postać przegrzebków. Nie masz takiej blachy? Nic straconego! Ciasteczka z puszek do ciastek będą dalej smakować wyśmienicie.

 

Ciasteczka Madeleine
Zaraz dowiesz się, jak zrobić najlepszy smakołyk, którym od wieków zajada się europejska szlachta.

SKŁADNIKI
  • 120 g mąki
  • 3 jajka
  • 110 g masła
  • 100 g cukru (lub cukru pudru)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu (lub dodatek skórki z cytryny)

 

PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem i miodem i ubijaj rózgą przez 5 minut.

 

2. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

 

3. Roztop masło i pozostaw do ostudzenia. W pełni ochłodzone masło dodaj do ciasta i wymieszaj. Następnie dodaj szczyptę soli i ponownie wymieszaj.

 

4. Przykryj ciasto folią spożywczą i zostaw w lodówce na godzinę.

 

5. Foremki do ciastek wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto rozłóż tak, żeby wypełniło 2/3 wysokości formy.

 

6. Ciastka piecz przez minutę w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, następnie temperaturę zmniejsz do 200 stopni i piecz 4 minuty. Po tym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez następne 5 minut. Ciasteczka powinny lekko się zarumienić oraz stać wypukłe. Gotowe ciasteczka ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

 

7. Gotowe! Czas na rozkoszowanie się ich wyjątkowym smakiem.

 

 

Gotuj z przyjemnością i nie zapomnij podzielić się przepisem ze swoimi przyjaciół!

error: Content is protected !!